torsdag 11 oktober 2012

I love google translate

Googles översättningstjänster har alltid varit en fantastisk hjälp för mig i mitt arbete i svenska som andraspråk. När smarta telefoner och surfplattor kom så blev det ännu lättare att komma åt smarta funktioner via appar.

Oavsett på vilken typ av enhet jag har använt Google Översätt så har jag alltid imponerats av hur lätt och smidigt det går att göra översättningar, och fler och bättre funktioner har tillkommit med tiden. Även om översättningarna inte alltid är klockrena så är det en stor hjälp när jag sitter med en elev som inte kan ett ord på svenska.

På de flesta språk har det länge gått att få texten uppläst - både enstaka ord och meningar, men bara på de större språken har det gått att tala in och få det översatt. När jag testade appen Google Översätt i mina Androidenheter nyligen upptäckte jag att i menyvalet Konversation finns numera svenska tillgängligt. Där kan jag till exempel prata med en elev på svenska och han svarar på arabiska. Vi pratar direkt in i den mobila enheten och får allt översatt och uppläst på några sekunder!

Jag har inte lyckats få fram samma funktion i någon Apple-produkt, men så fort deras karttjänst hittar Göteborg så kanske det kommer att fungera där också.

Inga kommentarer: